Erhverv

DI: Det går fremad med erhvervsvenligheden i Faaborg-Midtfyn

I Dansk Industris årlige undersøgelse Lokal Erhvervsvenlighed fortsætter Faaborg-Midtfyn fremgangen fra sidste år og går to pladser frem til en 55. plads på landsplan og dermed i midterfeltet i Dansk Industris store undersøgelse af erhvervsvenligheden i danske kommuner. Der er dog både positive og knap så positive tendenser i tallene. 

– Faaborg-Midtfyn flyttede sig sidste år meget positivt med et stort hop fremad på 19 pladser, og i år er man kravlet yderligere to pladser frem. Vi synes, det er godt arbejdet, og glæder os til at tage dialogen i den kommende tid. For undersøgelsen viser også, at dialogen mellem virksomheder og politikerne er god, siger formanden for DI Poul Strandmark.

I kategorien ”Skatter, gebyrer og erhvervsareal” er Faaborg-Midtfyn oppe på en 20. plads på landsplan og næstbedst på Fyn, mens der er udfordringer på infrastruktur og virksomhedernes adgang til arbejdskraft. På de sidstnævnte områder er det bl.a. ønsket om, at det kommunale vejnet og den kollektive trafik forbedres. Her er Faaborg-Midtfyn nr. 82 på landsplan. Virksomhederne vurderer også, at kommunens indsats for at tiltrække og sikre kvalificeret arbejdskraft kan forbedres.

Nordfyn er fynsmester

Nordfyns Kommune er tilbage i top 10 på landsplan og en sikker fynsk mester i DI’s undersøgelse. Når man kigger på alle fynske kommuner under ét holder de lige præcist status quo i bedømmelsen af erhvervsvenlighed i år sammenlignet med sidste år.

– Det er dejligt at se, at Nordfyns Kommune er tilbage i top ti og for andet år i træk er blevet fynsk mester i erhvervsvenlighed. Oveni den flotte placering er Nordfyns Kommune også danmarksmester, når det handler om brug af private leverandører. Sammen med en flot fremgang for Svendborg Kommune, som nu er nr. 36 og har overhalet Nyborg, er det solstrålehistorierne fra Fyn, siger Poul Strandmark. 

Nordfyns og Svendborg kommuner ligger også i top 10 målt på sagsbehandling og information og dialog med kommunen. Ingen andre fynske kommuner opnår at komme i top 10 i en af de 10 kategorier.

Assens er faldet en smule i undersøgelsen, og Nyborg er nu rykket væk fra den bedste tredjedel og er nu tredjebedst  på Fyn. I forhold til de tre andre store byer, Aalborg, Aarhus og København er kun København dårligere end Odense. Kerteminde får igen-igen hug og er nu nr. 91 ud af 93 deltagende kommuner. Gennemsnitligt set har de fynske kommuner størst udfordring med ”Arbejdskraft” og ”Infrastruktur”.

Udfordringer med arbejdskraft

– Det er også super godt gået af Svendborg Kommune at fortsætte fremgangen fra sidste år, og kommunen er nu nr. 2 i vores område, siger Poul Strandmark.

– Men når vi kigger på emner som adgang til kvalificeret arbejdskraft eller ønsker om en bedre infrastruktur, oplever virksomhederne fortsat store udfordringer på hele Fyn.

– Det har vi talt om og drøftet, før coronaen ramte os, og det skal vi så fortsætte med også i den kommende tid. Jeg håber, at vi i år også kan få fokus på mange andre af virksomhedernes rammevilkår og hørt mere om, hvad vores politikere har på hylderne, når vi skal til kommunalvalg til november.

– Det er afgørende for udviklingen på Fyn, at vi har erhvervsvenlige og serviceorienterede kommuner, så vi kan fastholde og udvikle og tiltrække nye virksomheder. Virksomhederne er fundamentet for arbejdspladser og dermed også indtægter til kommunerne til borgernes velfærd. Vi er nødt til at få fundamentet til at fungere bedre på erhvervsområdet, siger Poul Strandmark.

FAKTA OM LOKAL ERHVERVSVENLIGHED 2021

  • DI’s undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2021, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er 12. år i træk, DI laver en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed.
  • Årets undersøgelse adskiller sig fra de tidligere undersøgelser. Efter sammenlægningen af Dansk Industri og Dansk Byggeri er der blevet udarbejdet en helt ny undersøgelse med udgangspunkt i de to organisationers tidligere undersøgelser.
  • 7770 virksomheder inden for DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen.
  • Undersøgelsen er sammensat af tre typer af indikatorer: Et spørgeskema til virksomheder, et spørgeskema til kommunaldirektører og statistik.
  • Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dette gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på forskellige områder og ikke kun samlet set.
  • 93 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner.

Kommentarer